Wanneer je een vraag hebt over TypeTopia, kijk dan altijd eerst of het antwoord op je vraag in de onderstaande lijst voorkomt. Staat je vraag er niet bij, neem dan contact op met onze servicedesk.
Leeftijd en meerdere gebruikers uit een gezin
Wat is de gemiddelde leeftijd?
De meeste kinderen die TypeTopia volgen zijn tussen de 8 en 14 jaar, maar incidenteel zijn er ook al kinderen van 7 die met TypeTopia bezig zijn.
Kan iemand anders ook meedoen op mijn licentie?
Nee, een licentie is persoonsgebonden en kan dus maar door één persoon gebruikt worden. Iedere cursist doorloopt een persoonlijk leerpad waarmee letterverwisselingen direct gericht getraind worden.
Kunnen meerdere kinderen in dezelfde periode meedoen?
Jazeker! Ieder kind heeft zijn eigen unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Als meerdere kinderen op dezelfde computer oefenen, is het belangrijk om na het oefenen uit te loggen.
Heeft mijn kind een e-mailadres nodig voor TypeTopia?
Niet echt. Voor het cursist-account is een unieke gebruikersnaam in combinatie met een wachtwoord voldoende om in te loggen op TypeTopia.
Maar heeft je kind een e-mailadres, dan raden we aan dit in te vullen in de cursusomgeving van het kind-account. Regelmatig krijgt je kind dan leuke motiverende berichten vanuit de cursus.
Niet: Je hebt niet geoefend…
Maar: De missie loopt gevaar, waar blijf je…
Niet: We gaan weer oefenen…
Maar: Het mysterie op de planeet Dasol is nog niet opgelost…
Wat kan ik met het ouder account?
Inzicht in de prestaties van je kind(eren)
Bij de aanmaak van de cursuslicentie van uw kind, wordt gelijk een ouder-account aangemaakt. Via de ouderomgeving zijn de vorderingen van jouw kind te volgen. Meerdere kinderen in dit ouder-account zijn geen enkel probleem.
Zelf leren blindtypen en meedoen met je kind
Er is voor ouders een aangepaste cursus beschikbaar zodat je zelf ook kunt leren blindtypen. De cursus is qua opbouw en didaktiek gelijk. Alleen het verhaal is er nagenoeg uitgehaald en de oefenteksten hebben een volwassen karakter.
Tegen een tijdelijk speciaal combinatietarief van € 75 kun je meedoen met je kind. Deze cursus kan alleen achteraf besteld worden in combinatie met een TypeTopia cursus van je kind.
Hoe lang, hoeveel huiswerk, wanneer oefenen?
Hoe lang duurt de TypeTopia typecursus?
Elke dag-opdracht duurt ongeveer 20 minuten. Je kiest in je online rooster hoe vaak je per week wilt oefenen. Vijf, drie of vier keer per week. Er zijn 100 spannende missies, dus kom maar op.
- 5 x p/w = na 20 weken examen
- 4 x p/w = na 25 weken examen
- 3 x p/w = na 33 weken examen
Let op! TypeTopia duurt wat langer dan andere online typecursussen. Dit komt omdat we gegarandeerd blind leren typen en je dus veel sneller wordt.
Hoeveel moet je per dag/week oefenen?
Tijdens het aanleren van het toetsenbord is het belangrijk om frequent te oefenen met zo min mogelijk pauzes ertussen.
Elke dag opdracht duurt ca. 20 minuten. De dag opdrachten zijn zo opgebouwd dat we eerst beginnen met herhalen wat er vorige keer is geïntroduceerd. Daarna volgt een nieuwe letter of symbool waarmee voldoende geoefend wordt zodat je het de volgende keer weer weet te vinden.
Zit er toch te veel pauze tussen de oefenmomenten, kies dan eerst voor “Extra oefenen” in het hoofdmenu. Daarmee wordt alleen het voorgaande getraind zodat je de basis versterkt.
Wil je sneller de cursus afronden, dat kan! Maar zorg dan voor voldoende pauze tussen de afzonderlijke dagopdrachten. Doe wat anders tussendoor waarbij je niet geconcentreerd hoeft te zijn. Bijvoorbeeld buiten spelen, sporten, chillen….
Is het mogelijk om tussen de lessen door extra te oefenen?
Vanaf dagopdracht 3 in module 1 kan vooraf of in plaats van een dagopdracht gekozen worden voor “extra oefeningen” in het hoofdmenu. Er wordt dan alleen getraind met de letters die tot dan toe geleerd zijn.
Uit hoeveel lessen bestaat de cursus en wat leer je allemaal?
De cursus bestaat uit 20 modules inclusief de (proef)examens. Elke module bevat 5 dagopdrachten. Iedere dagopdracht duurt ongeveer 20 minuten. Bij 5 dagopdrachten per week kan de cursus binnen 20 weken worden afgerond.
Nadat alle letters zijn aangeleerd worden vervolgens de komma en de punt aangeleerd. In module 6 komen de hoofdletters aan de orde. In module 7 worden de tekens ; en : en ? en ! en de accenttekens behandeld. In module 8 komen de cijfers aan bod.
Indien je de Vlaamse variant doet dan wordt na alle letters in module 5 vervolgens de komma aangeleerd. In module 6 de letters; é + è + ç + à + ë. In module 7 komen de hoofdletters en de punt (.) aan de orde. In module 8 worden de tekens ; + : + ? + ! + ‘ + ” behandeld. In module 9 komen de cijfers aan bod.
Kan er midden in de oefening worden gestopt?
Ja, er kan op elk gewenst moment in een dagopdracht gestopt worden. De volgende keer als er weer wordt ingelogd, ga je op dat punt verder met de cursus waar de laatste keer gestopt is.
Hoe word ik begeleid?
Hoe kan ik zien hoe ver ik ben gevorderd?
Tijdens het werken met de cursus staat in de voortgangsbalk tot waar de cursist is gevorderd. Er staat bijvoorbeeld 25% Module 3, cursusdag 2. Dat betekent dat er 25% is afgerond van Cursusdag 2.
Kan ik bellen/mailen om advies te vragen?
Via de servicedesk kan er door middel van een serviceticket een vraag gesteld worden. Dit kan door in te loggen > Servicedesk in linkermenu > Vraag insturen. Tijdens werkdagen is TypeTopia van 09:00 – 13:00 telefonisch bereikbaar. Vanuit Nederland belt u het nummer (0)343-493222, vanuit België belt u het nummer (0)14 499926
Waar vind ik de rapporten?
Elke module wordt afgesloten met een modulerapport. Ga hiervoor naar > Inloggen > Cursus > Rapporten. In de rapporten worden alle scores qua reflex, snelheid en netheid vermeld en daarnaast wordt ook de toetsenstatus weergegeven.
Let erop dat een rapport van een module pas zichtbaar is op het moment dat deze module volledig is afgerond.
Hoe werkt de begeleiding bij de cursus?
TypeTopia registreert alle handelingen van elke cursist en zorgt voor begeleiding op maat. Hierdoor krijgt een cursist gericht en motiverend commentaar. Door de online lesmethode is het mogelijk om tijdens iedere oefening de snelheid te meten en fouten meteen te signaleren. Bij veelgemaakte fouten starten automatisch de speciale herhalingsoefeningen, zodat zwakheden direct worden aangepakt.
Dyslexie
Hoe kan de speciale/dyslexieversie ingesteld worden?
De speciale/dyslexieversie kan als volgt worden ingesteld: Inloggen > naam cursist (rechts bovenaan) > Mijn gegevens > Toegankelijkheid > aanvinken Verhoogde toegankelijkheid > Opslaan
Voor wie is de speciale/dyslexieversie bedoeld?
Het speciale/dyslexie programma van TypeTopia wordt door onder andere intern begeleiders, remedial teachers en logopedistes aan onder andere kinderen met dyslexie en/of moeite met automatiseren en/of fijne motoriek en/of ASS en/of concentratieproblemen aangeraden. Naast het aanleren van de toetsenbordvaardigheid wordt door de cursus van TypeTopia ook de letterbeeldherkenning vergroot, dit heeft weer een positieve invloed op de dyslexie en de taalontwikkeling.
TypeTopia dyslexie versie wetenschappelijk onderzocht: Thesisonderzoek wijst uit dat de leesvaardigheid van dyslectische kinderen aantoonbaar en significant verbetert wanneer zij de dyslexie versie van TypeTopia volgen. “Voor dyslectische kinderen is het heel moeilijk automatisch te leren lezen en schrijven en deze typecursus ondersteunt hen precies bij de dingen waar ze moeite mee hebben,” aldus onderzoekster en onderwijskundige Evelien Dam
Hoe kan ik mijn gegevens in TypeTopia wijzigen?
Hoe kan ik mijn wachtwoord wijzigen?
Het wachtwoord kan bij TypeTopia op de volgende wijze worden aangepast: Inloggen > Naam cursist (rechts bovenin) > Wachtwoord > wijzigen .
Hoe kan ik mijn woonadres wijzigen?
Het woonadres kan bij TypeTopia op de volgende wijze worden aangepast > Inloggen > naam {firstname} (rechts bovenaan) > Adresgegevens aanpassen > klik op Verander.
Hoe kan ik mijn e-mailadres wijzigen?
Het e-mailadres waarmee op TypeTopia wordt ingelogd, kan op de volgende wijze worden aangepast: Inloggen > naam {firstname} (rechts bovenaan) > Login naam/e-mail adres veranderen > klik op Verander.
Ouder e-mailadres al in gebruik
Als uw e-mail adres gebruikt is om een “kind account” aan te maken kan dit vrijgemaakt worden door de volgende stappen uit te voeren:
1. Maak een gratis e-mail adres aan voor uw kind bij gmail of outlook.
2. Log in bij TypeTopia met de bestaande login codes (uw e-mailadres met login)
3. Ga naar het keuzemenu met de gegevens van uw kind > Mijn gegevens.
4. Wijzig het e-mailadres in het nieuwe kind e-mail adres.
5. Bevestig deze wijziging via het e-mail account van uw kind.
Zodra stap 5 is voltooid, kan uw e-mailadres gebruikt worden om als ouder op de hoogte gehouden te worden.
Optie 2:
Heeft u een @gmail.com, @hotmail.com, @ live.com e-mailadres, dan kunt u het volgende doen:
Als uw e-mailadres bijvoorbeeld is: [email protected] dan kunt u [email protected] gebruiken om een ouder e-mailadres aan te maken bij TypeTopia.
Deze methode werkt alleen bij dit soort e-mailadressen, dus niet bij [email protected]
Is mijn computer geschikt?
Wat heb ik nodig?
De nieuwe versie van TypeTopia maakt intensief gebruik van de nieuwste internettechnieken. Omdat er flink grafisch uitgepakt wordt, is een oudere computer die qua software opgewaardeerd is, aan de kant van de grafische kaart wellicht te zwak.
Tip: Doe de gratis proefles en kijk of het goed werkt op jouw computer.
Om betrouwbaar met TypeTopia te kunnen werken, raden we aan:
– ‘Windows 10’ of ‘Mac met minimaal Safari 11.0.3.’
– Tenminste 4 GB werkgeheugen
– Videokaart met tenminste 2 GB werkgeheugen
– Tenminste een Intel core i5 of vergelijkbaar van ná 2013 (Haswell of later)
Let op: TypeTopia werkt niet met een iPad.
Kan ik met Linux/Ubuntu of Chrome OS werken?
Linux/Ubuntu zijn niet getest, hierop kan ook geen ondersteuning geboden worden.
Chrome OS is niet getest, hierop kan ook geen ondersteuning geboden worden.
Ik kan niet inloggen. Wat moet ik doen?
Ik heb geen wachtwoord ontvangen, of ik ben het kwijt
Geen wachtwoord ontvangen:
Het is mogelijk dat het berichtje met de inlogcodes in de Spam-folder van het e-mailprogramma terecht is gekomen. Voeg indien mogelijk noreply@TypeTopia toe aan de lijst van toegestane e-mailadressen om te voorkomen dat e-mailberichten van TypeTopia verloren gaan.
Mijn inloggegevens worden niet geaccepteerd
1. Zijn de goede inloggegevens gebruikt?
Bij onjuiste inloggegevens (gebruikersnaam of wachtwoord) kan een nieuw wachtwoord worden aangevraagd en deze wordt naar het bij ons bekende e-mailadres toegezonden. Dit kan via de inlogpagina van TypeTopia.
2. Is er al een keer een nieuw wachtwoord aangevraagd, maar er kan nog steeds niet worden ingelogd, doordat je het nieuwe wachtwoord bijvoorbeeld niet hebt ontvangen? Mogelijk is het door ons nieuw verstuurde wachtwoord in de spam-folder (map met ongewenste e-mail) terecht gekomen. Controleer dit eerst!
Ik heb een technische vraag
Er lukt iets niet op mijn computer
U kunt uw technische vraag het beste stellen via de servicedesk door het insturen van een serviceticket via de eigen TypoeTopia-account. Dat kan op de volgende wijze: Inloggen in TypeTopia-account > Cursus > Servicedesk > Vraag insturen > omschrijf in het kort de situatie, voeg een screenshot toe van het probleem en klik op Vraag insturen.
Geluid doet het niet bij Safari 11.0
Wordt er gewerkt met Safari 11.0 dan blokkeert deze helaas standaard het geluid van de typecursus. Wat u kunt doen is, zodra u bent ingelogd bij TypeTopia, bij ‘Safari’ > ‘Instellingen voor deze website’ de optie ‘Automatisch afspelen’ > ‘Altijd automatisch afspelen’ aan te klikken. Hierna zou het geluid weer moeten werken.
De letters worden fout gerekend terwijl ik ze wel goed typ.
Normaal gesproken komt bij TypeTopia een melding als de CapsLock aanstaat, terwijl dit niet de bedoeling is. Wij vermoeden dat de CapsLock al aanstond voordat TypeTopia is opgestart en dan gaat het mis. Wij adviseren om voor het opstarten van TypeTopia de CapsLock uit te zetten.
Bestellen TypeTopia
Hoe bestel ik de typecursus van TypeTopia?
Om de typecursus te bestellen, klik je op de knop “Bestellen” bovenin de website van TypeTopia.
Veertien dagen bedenktijd
Binnen veertien dagen na het plaatsen van de bestelling, heb je het recht om je te bedenken en jouw bestelling te annuleren. Je ontvangt dan het door jou betaalde cursusgeld retour. Je kan jouw bestelling annuleren door contact met ons op te nemen via het contactformulier, een serviceticket in te dienen in de inlog-omgeving van TypeTopia, of een brief te sturen naar TopiaTeam B.V., Postbus 951, 3700 AZ Zeist.
Herroepingsrecht
Bent u niet tevreden over uw product dan heeft u een bedenktermijn van 14 dagen. Deze termijn gaat in op de besteldatum van de TypeTopia-licentie en het TypeTopia-pakket hoeft niet te worden geretourneerd. Het aankoopbedrag wordt in dit geval zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen terugbetaald.
Kan ik TypeTopia met korting bestellen?
Regelmatig lopen er bij TypeTopia diverse acties waarmee je korting kunt krijgen op de typecursus. De meeste korting kun je met gezinskorting en groepskorting bedingen. Op onze kortingenpagina kun je zien welke acties er momenteel lopen.
Hoe werkt de Ouderomgeving van TypeTopia?
Hoe kan ik inloggen?
U kunt inloggen met de TypeTopia inloggegevens van uw kind.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat kan ik doen?
Door op de link Wachtwoord vergeten? onder het inloggen te klikken, maakt u eenvoudig een nieuw wachtwoord aan.
Kan ik meerdere accounts op de Ouderomgeving toevoegen?
Heeft u meerdere kinderen die de TypeTopia-cursus volgen, dan kunt u in de ouderomgeving extra accounts toevoegen om zo per kind de voortgang te kunnen volgen. Dit kan via + Account toevoegen of het tandwiel rechts bovenin. Verwijderen gaat eenvoudig via het prullenbakje.
Hoe interpreteer ik de voortgang?
Hoeveel geoefend?
Hier ziet u hoeveel uw kind per week heeft geoefend (weeknummers). Het percentage is gebaseerd op het aantal dagopdrachten dat vooraf in het rooster is ingevuld.
Hoger dan 100%: uw kind heeft meer dagopdrachten gedaan.
Lager dan 100%: uw kind heeft minder dagopdrachten gedaan.
Gaat het goed?
Bij de onderdelen typesnelheid, netheid en typt blind ziet u hoe uw kind het op dit moment in de cursus doet. Selecteer een van deze onderdelen om ook de grafiek met de ontwikkeling vanaf de start van de cursus in te zien.
Snelheid: laat zien wat de gemiddelde typesnelheid van uw kind is, aangeduid met karakters per minuut (=kpm).
Netheid: laat zien hoeveel procent juiste toetsen uw kind aanslaat en wat de eventuele probleemtoetsen zijn.
Typt blind: laat zien of uw kind al blind kan typen en wordt gemeten met de Reflexmeter (typen op ritme) vanaf het moment dat alle toetsen zijn aangeleerd.
Nog niet meetbaar? Dan is uw kind nog niet ver genoeg in de cursus.
Ik heb in de FAQ geen antwoord gevonden op mijn vraag
Hoe kan ik een vraag indienen?
Inloggen in eigen TypeTopia-account > Cursus > Servicedesk > Vraag insturen.