Onderzoek laat zien dat een goede typevaardigheid bijdraagt aan goed kunnen spellen en stellen. Leren typen is belangrijk voor kids op de basisschool!
De meeste kinderen die TypeTopia doen, zijn heel enthousiast. Zo ook Tessa (9) uit het Belgische Neerpelt. “Ik vind het heel leuk om te doen!” Bijzonder is dat ze zelf met het idee kwam om onze typecursus te volgen na het doen van de proefles. “Want ik wil niet met één vinger typen”, meent ze. Haar moeder Noëlla (37) had geen goede ervaringen met de typecursus van haar zoon Rune, de twee jaar oudere broer van Tessa. Toch ging ze overstag. In dit blog deelt ze haar ervaringen en vertelt ze over de verschillen tussen de reguliere typecursus op school en TypeTopia.
Waarom wilde je graag dat jouw kinderen leerden typen?
“We leven in een wereld waarin een computer niet meer weg te denken is. Ook op school wordt er al vrij snel gestart met computerles. Kinderen leren mails versturen, PowerPoints maken, huiswerk wordt af en toe gemaakt via Kweetet of Bingel en noem het maar op. Toen ik zag dat de oudste dit alles letter voor letter typte, ging daar heel veel tijd in zitten. Tot frustratie van mezelf en van de kinderen.
Een supermakkelijke spellingsoefening duurde zo enorm lang. Ik wist dat kinderen op latere leeftijd, in het secundair onderwijs (middelbare school), typeles konden volgen. Maar ik denk dat daar de leerstof wel wat pittiger zal zijn dan op de lagere school (basisschool). Dus om de schoollast wat draaglijker te maken, wilde ik dat ze het nu al zouden leren.”
Jouw zoon kreeg als eerste typeles. Hoe heb je voor hem een typecursus gevonden?
“Via school kreeg hij informatie mee naar huis en er kwam daarna iemand thuis over de cursus vertellen. We hadden nog nooit van andere typcursussen gehoord en deze typecursus op school klonk wel oké.”
En wat waren je uiteindelijke ervaringen?
“De eerste lessen gingen prima. Ook de thuis-oefeningen waren haalbaar, een kwartiertje per dag. Maar na een paar weken werd het moeilijker. Hij moest meer letters kunnen en de oefeningen werden langer. Tijdens de oefeningen kwamen verschillende kleuren in beeld: groen was oké, oranje was minder, rood niet oké. Een keer de oefening over moeten doen was niet zo erg, maar dan scoorde hij weer rood. En dan begon hij nog maar eens opnieuw, want anders zou de juf niet tevreden zijn als ze het huiswerk bekeek tijdens de les. En zo werd een kwartier al heel vaak een uur of zelfs langer. Er vloeiden heel wat tranen. Ik zag hoe gefrustreerd hij raakte.
Ook lukte het niet om elke dag te oefenen. School en een hobby en dan nog eens typen. Er was amper nog tijd over om eens met vrienden af te spreken of om eens even niks te doen. Altijd lag de laptop met het huiswerk te wachten. Een weekendje weg? Ook dan moest de laptop mee. Op een bepaald moment deed de laptop niets meer. De service was goed, want ze kwamen hem meteen vervangen. Maar toen kregen we ook meteen te horen dat mijn zoon niet goed bezig was, te weinig oefende, te veel fouten maakte, en dat hij niet zou slagen als hij zo verder zou gaan. Een paar weken later deed hij examen, en hij heeft zelfs goud behaald!”
Hoe ben je op zoek gegaan naar een typecursus voor je dochter?
“We wilden zeker niet hetzelfde voor haar als voor haar broer, dat bleek een traject vol tranen en frustratie. Het stond op de planning om online een cursus te zoeken tijdens de vakantiemaanden juli en augustus. Daar kwam het niet van. Maar begin september zat er een briefje in haar tas over TypeTopia. Tessa had gehoord dat een aantal kindjes uit de klas de proefles hadden gedaan. Dit wilde ze ook. Dat mocht van ons, maar voor de rest besteedden we er geen aandacht aan. Ze vond het echter superleuk. De dag daarna had ze haar huiswerk af en vroeg ze meteen of ik al had betaald, want ze wilde meteen starten. Ze heeft er dus zelf voor gekozen. Nu zit ze in module 14 en heeft ze nog geen enkele dag tegen haar zin getypt. Ik hoef er zelfs geen moeite voor te doen, ze begint er zelf aan. Natuurlijk is ze ook wel eens gefrustreerd als een oefening opnieuw moet, maar ten opzichte van haar broer stelt dat niets voor.”
Wat zijn je ervaringen met TypeTopia?
“Tot nu toe super. Je kunt oefenen wanneer je wilt. Kun je eens niet, dan is dat geen probleem. Oefeningen starten meteen opnieuw als je te veel fouten maakt, en niet pas aan het einde van een ellenlange oefening. Na elke oefening kun je stoppen. Soms gebeurt het wel eens dat Tessa nog tien minuten over heeft voor ze naar de training moet, en dan begint ze toch al met een oefening. Verder heeft ze geen begeleiding nodig. Ze doet alles zelf. Alles staat netjes uitgelegd in de cursus.
Wat meer uitleg bij de spelletjes vanaf module 10 was wel fijn geweest. We hebben een paar dagen moeten zoeken voor we wisten hoe het precies werkte. Super dat je als ouder ook op de hoogte wordt gehouden van de lessen en de vorderingen.
Komt er op het einde misschien ook een typewedstrijd? Eentje tussen ouder en kind? Dat lijkt me wel leuk. Ik heb zelf nooit leren typen, al typ ik wel vrij snel, weliswaar met vier vingers.
Over de box ben ik wel iets minder positief. Misschien ligt het aan mijn dochter die klein is en fijne handen heeft. Maar als ze de doos over het toetsenbord zet, ziet ze een deel van het scherm niet. Dus hebben we de doos wat verlaagd, maar dat maakt het dan weer moeilijker om je handen eronder te zetten. Dat zijn nog wat puntjes ter verbetering.”
Hoe heb je onze cursusbegeleiding en de app voor ouders ervaren?
“Je krijgt supersnel reactie bij een probleem. Ook kun je via Facebook of de mail vragen stellen. Dankzij de mails blijf je op de hoogte van hoe je kind het doet. Je kunt het zeer goed volgen.”
Wat zou je andere ouders willen meegeven, die ook het gebruik van TypeTopia overwegen?
“Probeer het eens. Het geeft veel minder stress dan een typecursus via school. Kun je een dagje niet? Dan is dat niet erg. Kinderen kunnen oefenen wanneer ze zin hebben en waar ze maar willen. En dat alles voor een scherpe prijs. Ik raad het zeker weten aan!”
Ben je nieuwsgierig geworden naar TypeTopia?
Lees dan meer over onze typecursus voor kinderen en waarom wij de beste online typecursus zijn. In een serie filmpjes leggen we je ook graag uit wat ons onderscheidt van andere typecursussen. Of speel samen met je kind de gratis proefles die Tessa ook heeft gedaan. Ontdek zelf waarom TypeTopia de spannendste typecursus van het universum is!