TypeTopia, het toonaangevende bedrijf op het gebied van blindtypen is benaderd door een Amerikaans ontwikkelteam om gezamenlijk de BrainText technologie door te ontwikkelen. Zij hebben een neurocognitieve interface ontwikkeld waarmee een revolutionaire technologie het communiceren via de computer drastisch kan veranderen. Door het omzetten van hersengolven in geschreven tekst opent deze innovatie de deur naar een nieuwe wereld van mogelijkheden.
De toekomst is hier, de toekomst is nu!
Deze baanbrekende technologie stelt individuen in staat om hun gedachten rechtstreeks in geschreven tekst om te zetten, zonder enige vorm van spraak of fysieke interactie. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en elektro-encefalografie (EEG), analyseert TypeTopia de unieke hersengolfpatronen die worden gegenereerd tijdens specifieke cognitieve processen en vertaalt deze naar leesbare tekst.
Wordt leren blindtypen overbodig?
Net als bij speech to text programma’s zal het nog wel een tijdje duren voordat de maatschappij deze nieuwe technologie omarmt. De uitdaging zit hem er vooral in om de kunstmatige intelligentie zo slim te maken dat gedachten die ruis veroorzaken in de communicatie, eruit te filteren.
Dus voorlopig is blind leren typen nog wel een waardevolle vaardigheid om te beheersen.
Hersengolf naar geschreven tekst
TypeTopia’s innovatie heeft al indrukwekkende resultaten opgeleverd in vroege experimenten, waarbij de nauwkeurigheid en snelheid van de omzetting van hersengolven naar tekst zijn bevestigd. Het bedrijf staat klaar om deze technologie verder te ontwikkelen en te verfijnen, met als doel om een positieve impact te hebben op het leven van mensen over de hele wereld.
Werkt het ook bij kinderen?
De technologie is al uitgebreid getest op volwassenen en het werkt. We zijn echter benieuwd of dit net zo werkt met kinderen van 8-12 jaar. De hersens zijn kleiner en nog volop in ontwikkeling. Kinderen hebben daarnaast een kortere aandachtscurve meer last van afleiding. We willen onderzoeken in hoeverre deze factoren de werking van BrainText module beïnvloedt.
Benieuwd hoe de test verloopt?
- Voorafgaand aan de test mag je eerst 20 minuten gamen om je hersens vast even te ontspannen.
- De BrainText module wordt op je hoofd geplaatst. Dit is een soort fietshelm met electroden waarmee we je hersengolven kunnen afvangen.
- Studenten van de Universiteit Utrecht – vakgroep Neurowetenschappen – begeleiden de test. Zij zullen je een aantal opdrachten geven om ergens aan te gaan denken zodat dit in geschreven tekst omgezet kan worden.
Doe mee als proefpersoon
Schrijf je in voor één van de zaterdagen in april. Je kunt kiezen uit: 6, 13, 20 of 27 april. De test vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Als je ingeloot wordt, ontvang je een uitnodiging om of ’s ochtends om 10.00 uur of ’s middags om 14.00 uur mee te doen. De test duurt ca. 3 uur per sessie.
- Je maakt als één van de eersten kennis met deze nieuwe technologie.
- Je ontvangt een boekenbon van 25 euro als dank voor het meedoen.
- Gratis lunch voor jou en één ouder om 13.00 uur.