stap terug naar

Zo zorg je als ouder voor een goed begin van het schooljaar

En toen was het schooljaar alweer een paar weken begonnen. Voor de een heel fijn, want de dagelijkse lessen zorgen voor ritme en structuur. Een ander mist het vrije gevoel van de zomervakantie. Maar voor het weer zover is, hebben we eerst nog schooljaar 2021-2022 te gaan. Hoe zorg je nu voor een goede start? Waar je met een beetje geluk de komende maanden nog van kunt profiteren? Wij geven je een aantal handige tips om het schooljaar goed te starten. Lees je snel verder?

begin van het schooljaar

Check of alles nog op orde is

Past alle gymkleding nog? Zijn alle bekers en broodtrommels nog goed te gebruiken? Heeft je kind nog iets nodig, zoals een map of agenda? Het nieuwe schooljaar is een mooi apk-moment. Als je nu iets vervangt, dan heb je hier in de loop van het jaar geen omkijken meer naar. Handig toch? Tip: zet zijn haar/naam op alle spullen, dan raken ze niet snel kwijt.

Bouw een goede band op met de leraar

De belangrijkste persoon is natuurlijk de nieuwe leerkracht. Geef de docent de ruimte om de nieuwe klas en leerlingen te leren kennen. Wil je even beter kennismaken, dan is na schooltijd een goed moment daarvoor. Houd het kort, want docenten hebben genoeg te doen. Plan ook tijd vrij voor het tienminutengesprek.

Wat ga jij als ouder bijdragen?

Scholen verwachten dat ouders overal bij helpen: van het knutselen tot het Sinterklaasfeest van de luizencheck tot de periodieke poets en het klaar-overen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan is het zo gepiept. Bovendien waarderen kids het als ouders zich voor school inzetten. Kies iets wat past bij jouw planning én talenten.

Denk na over sport en muziekles

Na de vakantie beginnen ook de sport- en muzieklessen weer. Maar vindt je kind dit nog wel leuk? Ga er een eerlijk gesprek over aan. Het is geen schande om met de ene sport te stoppen en met iets anders te beginnen. En soms is extra vrije tijd ook heel welkom als je kind al druk genoeg is.

Zo zorg je als ouder voor een goed begin van het schooljaar

Verdeling van de taken thuis

Iedereen zoekt weer naar zijn of haar ritme na de vakantie. Mooi moment om je kind(eren) wat meer verantwoordelijkheden te geven. Van de zorg voor huisdieren tot tafeldekken of de vuile was in de mand doen, of simpelweg de eigen kamer schoon en opgeruimd houden. Je kind is weer een beetje meer volwassen en kan dus ook meer verantwoordelijkheid aan.

Vast momentje voor huiswerk

Een klas hoger betekent ongetwijfeld ook meer (en ander) huiswerk dat gedaan moet worden. Bespreek samen hoe jullie dit gaan aanpakken. Maakt je kind voor het avondeten zijn huiswerk en kijken jullie het samen na? Of wil je het samen maken? Zorg voor duidelijkheid.

Extra uitdaging of hulp nodig?

Heeft jouw zoon of dochter moeite met de lesstof? Of ontbreekt juist uitdaging? Dan is TopiaTrainer mogelijk iets voor jouw kind. Hiermee trainen ze met taal en rekenen op hun eigen niveau. Met de back to school actie krijg je ook nog eens een fikse korting. TypeTopia leert je kind op leuke wijze blindtypen, waardoor werkstukken sneller dan ooit af zullen zijn.

Ga knallend het schooljaar in met TypeTopia

Doe de gratis proefles
captain lock