stap terug naar

7 dure typefoutjes

Snel en blind leren typen, daar draait het bij TypeTopia om. Maar we kijken ook naar het netheidspercentage. Want als je veel typefouten maakt bij razendsnel tikken, verlies je alsnog veel tijd bij het herstellen van die foutjes. Daarnaast staat een tikfout ook erg slordig. En of dat nog niet reden genoeg is, kan een tikfout ook heel erg duur uitpakken. Hoe duur? Dat lees je hieronder, want we zetten 7 dure typefoutjes uit binnen- en buitenland voor je op een rij.

dure typefoutjes

NASA vergat een koppelteken ($80 miljoen)

In 1962 wilde NASA de sonde Mariner 1 naar Venus sturen voor een ontdekkingsmissie. Maar iemand maakte een foutje in de code, de programmeertaal waarmee de snelheid en baan van de sonde wordt bepaald. Daardoor explodeerde de sonde al binnen enkele minuten. Wat was het foutje? Iemand was een koppelteken, dus een streepje, vergeten. Duur foutje!

Geld overgemaakt naar verkeerde persoon (€43.000)

Deze fout zagen we vaker voorbijkomen in onze zoektocht naar dure tikfouten. Je wilt geld overmaken, maar maakt een foutje bij de naam of het rekeningnummer en dan gaat het bedrag naar iemand anders. Of je tikt een paar nullen extra. En zie dan maar eens je geld terug te krijgen. Een man uit Wageningen wilde 43.000 euro naar zijn zoon overboeken, maar het kwam bij iemand terecht en zij wilde het niet vrijwillig teruggeven.

Foutje met de vliegtickets ($7.2 miljoen)

Stel dat je eersteklas van Toronto naar Cyprus kunt vliegen voor slechts $39. Dat is een prima koopje, toch? Bijna 2.000 bofkonten scoorden deze deal. Het bleek een foutje te zijn van Alitalia Airlines, want het vliegticket moest $3,900. Gelukkig was de vliegmaatschappij zo sportief om iedereen voor een prikkie over te vliegen, maar ze moesten wel 7.2 miljoen neerleggen om hun reputatie te redden.

Blunder op Japanse beurs ($340 miljoen)

Ook op het werk kun je een foutje maken, maar dat kwam in 2005 een medewerker van een Japans bedrijf heel erg duur te staan. Hij moest aandelen verkopen voor 610.000 yen per stuk. Maar hij draaide het om, drukte op een verkeerde knop en verkocht 610.000 aandelen voor 1 yen per stuk. Dat kostte zijn bedrijf zoveel geld dat dit hoogstwaarschijnlijk de duurste typefout ooit is.

Expensive typo

Een eeuwenoud biertje op Ebay ($503,000)

Op de Amerikaanse variant van Marktplaats, Ebay, wilde een man een biertje verkopen van 150 jaar oud. Hij schreef per ongeluk Allsop’s Arctic Ale in plaats van Allsopp’s Arctic Ale. Doordat er een ‘p’ ontbrak, zagen verzamelaars de advertentie over het hoofd. Uiteindelijk spotte iemand het biertje en kocht ‘m voor $300. Dat was een koopje, want hij verkocht hem voor maar liefst $503,300!

Duurste ‘s’ ooit ($14 miljoen)

Het bedrijf Taylor & Son is per ongeluk in een database gezet als Taylor & Sons, dus met een extra ‘s’ aan het einde. Taylor & Son stond op het punt om failliet te gaan en hun slechte reputatie had een vreselijk effect op Taylor & Sons. Dit 124 jaar oude ingenieursbureau verloor in enkele weken klanten, leveranciers en belangrijke contracten. En dat allemaal door een vreselijke vergissing. Het bureau ging failliet en stelde de Britse regering voor $14 miljoen aansprakelijk.

Verkeerd symbooltje gekozen ($45 miljoen)

Zelfs bij een investeringsbank worden tikfouten gemaakt. In dit specifieke geval gaat het om een foutje in een Goldman Sachs-prospectus. In de formule die de prijs van opties bepaalde stond een / in plaats van een x. Daardoor werden de opties supergoedkoop aangeboden. Leuk voor de kopers natuurlijk, maar het kostte de bank zo’n $45 miljoen.

Typefoutjes voorkomen?

We zijn mensen en we maken allemaal (type)foutjes. Dat is helaas niet te voorkomen. Wel kun je de kans zo klein mogelijk maken door goed en nauwkeurig te leren typen. Dat kan met TypeTopia, de spannendste typecursus van het universum, speciale typecursus voor kinderen. Maak samen de gratis proefles en ontdek onze typecursus. Als je kind op jonge leeftijd al nauwkeurig en goed leert blindtypen, dan heeft hij hier de rest van zijn leven profijt van. En het voorkomt mogelijk nog dure typefoutjes ook!

Benieuwd of jij geen typefoutjes maakt? Doe dan eens onze typetest en kijk hoe snel je kan typen zonder fouten te maken!

Bronnen:
https://blog.typing.com/expensive-typos/